Verloskundigenpraktijk Het Wonder verleent verloskundige zorg in Houten en omstreken. Naast het feit dat we met drie verloskundigen en vaste achterwacht collega’s werken, is er ook een goede verloskundige achterwachtregeling getroffen met de praktijken in de regio, zodat continue zorg gewaarborgd blijft. De praktijken waar wij een achterwachtregeling mee hebben zijn Verloskundigenpraktijk Maarssenbroek, Verloskundigenpraktijk Utrecht en het UVC Utrecht. Zij worden alleen ingeroepen op de momenten wanneer het echt noodzakelijk is. Wij werken samen met de ziekenhuizen WKZ/UMC Utrecht, Antonius ziekenhuis in Leidsche Rijn en het Diakonessenhuis in Utrecht.

Je mag buiten thuis bevallen ook kiezen voor een ziekenhuis bevalling. Je mag zelf kiezen welk ziekenhuis je voorkeur heeft.

Echter zullen er in NL binnenkort eisen gesteld gaan worden vanuit de overheid, waardoor een verloskundigenpraktijk verplicht wordt geacht zoveel mogelijk samen te gaan werken met één ziekenhuis. Dit om de zorgketen zo klein mogelijk te maken, de samenwerking te verbeteren en de kwaliteit van zorg zo optimaal te houden. Wij werken vooral samen met het WKZ (UMC Utrecht). Wij zijn tot deze beslissing gekomen om de volgende redenen:

  • Het WKZ is uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van de wereld, zij hebben als enige ziekenhuis in NL in één keer een JCI certificaat behaald. Dit certificaat krijg je alleen als je 105 belangrijke items van zorg kan leveren.
  • Het WKZ is een kinderziekenhuis, waarbij de opvang en zorg voor pasgeboren kinderen kan worden gewaarborgd ongeacht je zwangerschapsduur. Indien je onverhoopt onder de 34 weken zwangerschap gaat bevallen is het WKZ het enige ziekenhuis waar je kan bevallen. Het Antonius Ziekenhuis en Diakonessenhuis Utrecht kunnen vanaf 34 weken zwangerschap pasgeborenen opvangen. Het WKZ heeft als enige ziekenhuis de zogenoemde 3e lijns zorg (Intensive Care en Medium Care)
  • WKZ ligt aan de snelweg. In geval van nood of ochtendspits heb je de mogelijkheid om over de vluchtstrook te rijden. Ook voor de ambulances is er een mogelijkheid om langs een eventuele file te rijden.
  • In het WKZ mogen wij bij je blijven tijdens de bevalling als je toch overgedragen moet worden door de gynaecoloog. In veel ziekenhuizen is dit niet toegestaan, want overdracht is overdracht. Ook blijf je op de kamer liggen en komt de gynaecoloog naar jou toe. Je hoeft niet verplaatst te worden van kamer of afdeling.
  • In sommige gevallen mogen wij alsnog je bevalling afmaken bij een overdracht naar de gynaecoloog. Bijvoorbeeld als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept, de conditie van de baby goed is en je ontsluiting verder goed verloopt.
  • Wij hebben goede samenwerking met het WKZ omdat ze ons goed kennen en wij hen. Dit zorgt voor korte lijntjes naar elkaar en goede communicatie. Wij zitten in een zogenoemde VSV (Verloskundig Samenwerkings Verband) waarbij we maandelijks vergaderen over afspraken en protocollen. Ook kunnen we een situatie of vragen namens jou bespreken zodat je zelf niet voor een gesprek naar het ziekenhuis moet. Deze bespreking vindt elke dinsdagmiddag plaats.
  • Er is mogelijkheid om je eigen kraamverzorgster mee te nemen naar het ziekenhuis in geval van een poliklinische bevalling. Zo hou je de bekende gezichten en blijft de kraamverzorgster er alleen voor jullie. Na de bevalling gaat zij mee terug met jullie naar huis om de zorg daar verder af te maken. Dit creëert rust en gevoel van veiligheid.
  • Op dit moment wordt het ziekenhuis zo verbouwd dat het in de toekomst mogelijk wordt om samen bij je kindje te kunnen overnachten. Ook als hij of zij op de IC moet worden opgenomen. Jullie krijgen dan een privékamer.

Kraamzorg:

Jullie mogen zelf bepalen welke kraamzorg jullie willen inschakelen. Indien jullie een advies nodig hebben is de kraamzorg waar wij veel mee samenwerken ‘Kraamzorg Family’.

Van tevoren kan er een kennismakingsgesprek gepland worden, zodat jullie vast kennis kunnen maken. Dit is echter niet verplicht. Rond 34 weken zwangerschap komt Kraamzorg Family voor een intake bij jullie thuis.  Zij zijn ZZP-ers die wij persoonlijk kennen. Daardoor is de samenwerking optimaal. Bij een poliklinische bevalling gaan zij zelfs met je mee naar het ziekenhuis om daar met ons de bevalling te begeleiden. De onrust van een steeds heen en weer lopende kraamverzorgster is weg, net zoals piepers die afgaan of telefoontjes voor de kraamverzorgster. Zij is er alleen voor jullie en gaat na de bevalling weer met jullie mee terug naar huis om de zorg daar verder af te maken. Het streven is om gedurende de gehele week dezelfde kraamverzorgster te houden. Het aanmelden kan alleen  via de website www.kraamzorgfamily.nl of telefonisch op 06-23104843. Mocht je dus graag een kraamverzorgster willen van Kraamzorg Family, kan je dit aan ons melden. Wij hebben kaartjes met het telefoonnummer van Kraamzorg Family in de praktijk liggen en zij staan ook aan de binnenkant van onze zorgmap die jullie meekrijgen bij de intake.

logo_kraamzorg_Family_org