Voedingsadvies

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd voedsel te eten. De ‘schijf van vijf’ kan je hierbij helpen. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig; wel kun je samen met een diëtiste eens kijken naar je voedingspatroon.

Als je geen vlees of vis eet, is het tijdens de zwangerschap belangrijk erop te letten dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.

Eet geen kazen die van rauwe melk (‘au lait cru’) zijn gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan gevolgen hebben voor je kind. Melk of kazen die gepasteuriseerd en/of gesteriliseerd zijn kun je zonder risico gebruiken.

Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ). Was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken. Indien je rauwe vleeswaren voor minimaal twee dagen invriest bij -12 graden, mag je het wel rauw eten. Ook bij bevriezing dood je namelijk de toxoplasmose.

Eet liever geen lever. In lever zit veel vitamine A. Teveel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind.

Op www.voedingscentrum.nl is een lijst ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Daar is ook de  ‘schijf van vijf’ te vinden.

Diëtiste

Ben je benieuwd of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt of wil je graag weten hoe je gezonder kan eten? Ben je afgevallen en wil je niet meer dan normaal aankomen in gewicht? Een diëtiste kan al je vragen beantwoorden en samen met jou een gezond voedingspatroon in kaart brengen. Tevens zal zij je begeleiden gedurende de zwangerschap. Vaak wordt het door de zorgverzekering vergoed. Wij werken met verschillende diëtisten samen en kunnen deze informatie aan je geven.

Sauna

Als je gewend bent om naar de sauna te gaan dan is het in principe geen probleem om dit in je zwangerschap ook te doen. Er zijn geen aanwijzingen dat het schadelijk is voor je ongeboren kindje. De sauna geeft wel een verhoging van je lichaamstemperatuur maar dit is pas risicovol als je kerntemperatuur langer dan 24 uur verhoogd is. Daarom adviseren wij na 12 weken de sauna te bezoeken.

Mogelijk kun je minder goed tegen de warmte dan je buiten de zwangerschap gewend was. Ga dus op tijd de sauna uit als je niet lekker wordt en zorg dat je genoeg water drinkt.

Haar verven

De haarproducten die tegenwoordig worden gebruikt, hebben hoogstwaarschijnlijk geen schadelijk effect op het ongeboren kind. Er is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Je kan er daarom voor kiezen het verven uit te stellen tot in ieder geval na het tweede trimester van je zwangerschap.

Roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs zijn erg schadelijk voor het ongeboren kind. Wil je stoppen en heb je hulp nodig? Vraag het ons of vraag hulp aan andere instellingen zoals www.stivoro.nl.